Skip navigation
Museoviraston arkisto

Käyttöohje

Päivitetty: 1.4.2025 15:41

Sisällysluettelo


Avaa tästä ohjeen pdf-versio

1. Johdanto

Museoviraston arkisto hallinnoi yli 140 vuoden aikana muodostunutta arkistoaineistoa, joka on osa Suomen kansallista kulttuuriperintöä. Arkistoaineistot alkavat pääosin vuodesta 1884, jolloin Museoviraston edeltäjä Muinaistieteellinen toimikunta perustettiin. Arkistossa on jonkin verran myös tätä vanhempaa aineistoa.

Museoviraston arkistopalvelusta löytyvät metatiedot Museoviraston ja Muinaistieteellisen toimikunnan muodostamista aineistoista. Lisäksi palvelussa on henkilöittäin arkistoitujen aineistojen metatietoja ja esimerkiksi muiden toimijoiden tuottamia tutkimusraportteja.

Erikoisaineistoja, kuten valokuvia, piirustuksia ja karttoja, hallitaan pääosin muissa järjestelmissä (MuseumPlus). Asiakirjoihin liittyviä, alkuperäisiä valokuvia hallinnoi Museoviraston Kuvakokoelmat, ja niitä ei löydy arkistopalvelusta. Museoviraston arkiston piirustusten ja karttojen metatiedot on luetteloitu palveluun arkistoyksikkötasoisesti (piirustuslaatikoittain).

Palvelun aineistot muodostuvat kolmesta laajasta aineistokokonaisuudesta, jotka jakautuvat aineistoihin, sarjoihin, arkistoyksiköihin ja asiakirjoihin. Arkistoaineistot liittyvät pääasiassa kulttuuriympäristöön ja -perintöön sekä sen tutkimiseen, hoitamiseen ja hallintaan. Palvelu sisältää aineistoja esimerkiksi arkeologian, rakennetun ympäristön ja kansatieteen aihealueilta.

Palvelussa on metatietojen lisäksi myös digitoituja aineistoja. Digitoituihin, julkiseen käyttöliittymään avattuihin aineistoihin voi tutustua verkossa. Osassa asiakirjoista on käyttö- tai näyttörajoituksia, joten niitä ei voi avata julkiseen käyttöliittymään. Avaamista voivat rajoittaa esimerkiksi asiakirjojen sisältämät henkilötiedot. Digitoituihin, näyttörajoitettuihin asiakirjoihin voi tutustua Museoviraston tutkijasalissa. Käyttörajoitettuihin asiakirjoihin tutustuminen sen sijaan vaatii erillisen käyttöluvan hakemista.

Palvelun kautta voi tehdä aineistotilauksia tutkijasaliin. Digitoitujen asiakirjojen analogisia kappaleita ei pääsääntöisesti toimiteta tutkijasaliin, joten aineistotilauksiin kannattaa sisällyttää vain digitoimattomia aineistoja. Digitoitujen asiakirjojen analogiset kappaleet ovat käyttöluvan alaisia.

1.1 Aineistoihin viittaaminen

Käytettäessä aineistoja lähteenä tai niitä julkaistaessa on ilmoitettava niiden kuuluvan Museoviraston arkistoon ja mainittava tekijätiedot. Viittaukset voivat vaihdella julkaisussa käytetyn viittaus- tai kuvatekstikäytännön mukaan. Alla joitakin esimerkkejä:

  • Pesonen, Petro 1996. Rääkkylä 7 Pörrinmökki Kivikautisen asuinpaikan kaivaus 1996. Hna:1120. Museoviraston arkisto.
  • Köpman, Tuuli 1991. Suitian kartanolinnan puiston ja puutarhan inventointi. Hob:78. Museoviraston arkisto.
  • Muinaistieteellisen toimikunnan diaari 1920. Aba:1 Lähetettyjen kirjeiden diaarit 1920–1921. Museoviraston arkisto.

1.2 Keskeisimmät termit

Sarja Sarja on muodoltaan, tehtävältään tai sisällöltään yhteenkuuluvien arkistoyksiköiden ja asiakirjojen muodostama kokonaisuus.
Arkistoyksikkö Sarjaa pienempi hierarkian taso. Arkistoyksikkö on yleensä arkistokotelo, sidos tai laatikko. Vain arkistoyksikköjä on mahdollista tilata tutkijasaliin.
Asiakirja Arkistoyksikköä pienempi hierarkian taso. Mikäli asiakirja on digitoitu, sähköiset versiot löytyvät asiakirjatason Tiedostot-välilehdeltä.

2. Aineiston hakeminen

Aineistoon voi tehdä hakuja eri tavoin. Palvelun etusivulla on vapaatekstihaku, johon voi kirjoittaa halutut hakusanat. Lisäksi palvelun yläreunassa olevaa Haku-välilehteä painamalla avautuu hakulomake, johon voi kirjoittaa monipuolisempia hakuehtoja.

Esimerkki kuva etusivun valintanauhasta

KUVA 1. Etusivun valintanauha

Hakulomakkeella on useita hakukenttiä, esimerkiksi Vapaateksti-kentässä ja Paikka-kentässä voi hyödyntää erilaisia tekstin katkaisumerkkejä ja hakuoperaattoreita.

Jokaisen metatietokentän vieressä on infoteksti (kysymysmerkki -symboli), jossa on kentän selite ja esimerkiksi hakuvinkkejä.

Hakuoperaattori Kuvaus
* Minkä tahansa merkin tai merkkiyhdistelmän hakutekijänä korvaava merkki. Jos käytät operaattorina hakukentässä vain tätä (*), löydät kaikki tietueet. Voit käyttää tätä joko hakutermin alussa (*auto), keskellä (a*to) tai lopussa (auto*).
  • auto* löytää autosuojat, autotie, autoliikenne
  • *auto löytää pakettiauto
?

Yksittäisen merkin korvaava merkki. Yksi haku voi pitää sisällään yhden tai useamman korvaavan merkin.

  • mi??ka löytää miekka, Miika
  • 19?0 löytää 1900, 1910, 1920, 1930, ...
  • 19?? Löytää 1900, 1901, 1902, ..., 1910, 1911, ...,
    1920, 1921, ...

" "

Käytä lainausmerkkejä löytääksesi kaikki tietueet, joissa on käytetty tiettyä termiä tai fraasia tietyssä järjestyksessä. Jos yhdistät useamman termin, termien täytyy olla täsmälleen samassa järjestyksessä indeksoidussa kentässä. Haku tuottaa tulokseksi vain nämä tietueet.

  • ”historiallisen ajan” löytää historiallisen ajan, mutta ei historiallisen tiestön
OR Käytä OR (TAI) -operaattoria käyttääksesi haussa kahta termiä, joissa on joko jompikumpi tai molemmat hakutekijöistä.
  • savupirtti OR savutupa löytää savupirtti, savutupa
NOT Käytä NOT (EI) -operaattoria, kun et halua määrättyä termiä mukaan hakuun.
  • Historiallisen NOT tiestön löytää historiallisen ajan, mutta ei historiallisen tiestön
välilyönti
AND
Kun erotat hakutekijät välilyönnillä tai AND (JA) -operaattorilla, ne ovat toisiinsa yhdistettynä sovelluksen kokotekstihaussa. Tämä tarkoittaa, että kaikkien hakutekijöiden tulee olla niissä tietueissa, jotka näkyvät hakutuloksissa.
  • Kauttuan linnavuori löytää Kauttuan linnavuori, mutta ei Kauttuan ruukki eikä Kuivaketveleen linnavuori

2.1 hakulomake

Vapaatekstihaku Hakee kaikista niistä kentistä, jotka on indeksoitu julkisen käyttöliittymän hakuun. Vapaatekstihakuun syötetyt hakusanat kohdistuvat seuraaviin metatietokenttiin:

nimeke, tunnus, kuvaus, rajavuodet, aikatieto, toimija, tekijä, paikka, muut aineistot, lisätietoja, kohdenimi, tarkentava paikkatieto, alue, asiaryhmä, diaarinumero, asiasanat, linkitykset.

Kaikilla hierarkian tasoilla ei ole kaikkia yllä mainittuja tietoja. Alemmilla hierarkian tasoilla kuten asiakirjatasolla kenttiä on enemmän kuin ylemmillä kuten sarjoilla.
Etsi tiedostojen sisällöstä Vapaatekstihaku kohdistuu myös niiden digitoitujen asiakirjojen sisältöön, joille on tehty tekstintunnistus (OCR). Ilman tätä valintaa haku kohdistuu ainoastaan metatietoihin.
Tiedosto Valitsemalla ”Tiedostoja julkisessa käyttöliittymässä” haku rajautuu sellaisiin asiakirjoihin, joihin on liitetty yksi tai useampi tiedosto. Ilman tätä valintaa haku kohdistuu kaikkiin aineistoihin.
Esimerkki kuva hakulomakkeesta

KUVA 2. hakulomake

Muihin kenttiin annettuja tietoja haetaan niiden nimen mukaisesta metatiedosta.

Nimeke Haku kohdistuu aineistokokonaisuuden, aineiston, sarjan tai asiakirjan nimeen/nimekkeeseen.
Tunnus Haku kohdistuu arkistoyksikön tunnukseen (signumiin), asiakirjan diaarinumeroon tai muuhun tunnukseen (esimerkiksi tutkimusraportin tunnus).
Tekijä

Haku kohdistuu tekijä- ja toimija -kenttiin.

Tekijä viittaa asiakirjan laatineeseen henkilöön tai organisaatioon. Toimija viittaa toimijarekisterissä olevaan henkilöön tai organisaatioon. Käytännössä hakukenttään kirjoitetaan henkilön tai organisaation nimi.

Paikka Haku kohdistuu ainoastaan Paikka-kenttään eli paikkarekisteriin tallennetun paikan nimeen (kuntaan tai kylään). Huom. Paikka-kenttää ei kannata käyttää esim. muinaisjäännöskohteen hakuun, koska sille on erillinen hakukenttä.
Kohde

Hakukenttää käytetään muinaisjäännöskohteeseen tai rakennusperintörekisterin kohteeseen liittyvien aineistojen hakuun. Viittaukset kohderekistereihin löytyvät Linkitykset-välilehdeltä. Haku kohdistuu Kohdenimi-kenttään sekä Linkitykset-välilehdellä olevien rekistereiden nimitietoihin, joissa mainitaan sekä kohdenimi että tunnus. Voit hakea aineistoja kohdenimen tai tunnuksen perusteella.

Kohde-kentässä voi käyttää samoja tekstin katkaisumerkkejä ja operaattoreita kuin Vapaatekstihaku-kentässä.

  • *linna löytää Olavinlinna, Suomenlinna, Turun linna.
  • “Turun linna” löytää ”Turun linna”.
  • 1000014809 löytää kohteen Hattulan Pyhän Ristin kirkko liittyvät aineistot
Rajavuodet Hakee aineistoa, jolla rajavuosi toteuttaa annetun hakuehdon, esimerkkinä 1950.
  • “Alkamisvuosi tarkalleen”: aineistot, joissa rajavuosien alku on tarkalleen 1950.
  • “Päättymisvuosi tarkalleen”: aineistot, joissa rajavuodet päättyvät täsmällisesti vuoteen 1950.
  • “Alkamisvuosi vähintään”: aineistot, joissa rajavuosien alku on alkaen 1950.
  • “Päättymisvuosi vähintään”: aineistot, joissa rajavuodet päättyvät alkaen vuoteen 1950”.
  • “Alkamisvuosi enintään”: aineistot, joissa rajavuosien alku on enintään 1950.
  • “Päättymisvuosi enintään”: aineistot, joissa rajavuodet päättyvät enintään vuoteen 1950.
  • Alkamis- ja päättymisajan tarkenteisiin voi käyttää myös eri tarkenteita, esimerkiksi voi hakea aineistoja, joissa rajavuosien alku on tarkalleen 1950 ja päättyminen enintään 1985.
Hierarkian taso Rajaa sitä, miltä hierarkian tasoilta aineistoa haetaan: aineistokokonaisuus, aineisto, sarja, arkistoyksikkö ja asiakirja.
Kokonaisuuden nimi Rajaa hakua hierarkian ylimmän tai toiseksi ylimmän tason perusteella (aineistokokonaisuus, aineisto). Esimerkiksi Muinaistieteellinen toimikunta, Museovirasto, henkilöittäin arkistoitu aineisto tai Kulttuuriympäristön tutkimukset, kansatieteen käsikirjoitukset ja muut aineisto.

Esimerkiksi arkeologisen tutkimusraportin ”Ilomantsi Sonkaja. Historiallisen ajan kylänpaikan arkeologinen koekaivaus 26.5.2015” voi hakea:

  • täyttämällä rajavuosikenttiin vuoden 2015 ja valitsemalle arvot ”Alkamisvuosi tarkalleen” ja ”Päättymisvuosi tarkalleen".
  • kirjoittamalla paikkakenttään ”Ilomantsi".
  • hakua voi tarkentaa lisäämällä tiedon ”Sonkaja” Kohde-kenttään.

2.2 hakutulokset

Hakusivun oikeassa laidassa näkyy hakuehtoja vastaavat hakutulokset. Listaus päivittyy välittömästi, kun hakulomakkeelle kirjoittaa hakuehtoja.

Hakutulosten listauksessa näkyvät tekstit ovat linkkejä, jolla voi tehdä kyseisen haun. Esimerkiksi kaikki arkistoyksiköt voi hakea painamalla kyseistä kohtaa hakutulosten listauksesta.

Esimerkki kuva hakutuloslistauksesta

KUVA 3. Hakutuloslistaus

Jos ei halua rajata hakua mihinkään tiettyyn hierarkian tasoon, kaikki hakua vastaavat tulokset saa valitsemalla hakusivun alalaidasta ”Hae”.

Palvelussa voi tehdä haun myös ilman mitään hakuehtoja, jolloin hakutuloslistaukseen tulee kaikki palvelussa olevat resurssit. Tyhjä haku tehdään painamalla hakulomakkeella ”Hae”, kun lomakkeelle ei ole täyttänyt mitään hakuehtoja.

hakutulokset

KUVA 4. hakutulokset

2.3 Hakutulosten rajaaminen

Hakutulosta voi rajata palvelun rajausehtojen mukaisesti. Rajausehdot päivittyvät sen mukaan, millaisen haun on tehnyt hakulomakkeella. Rajauksia voi ketjuttaa ja siten rajata omaa hakuaan aina tarkempaan lopputulokseen. Jo valitut rajausehdot näkyvät korostettuna rajausehtojen valinnassa.

Esimerkki kuva hakutulosten rajaamisesta

KUVA 5. Hakutulosten rajaaminen

Rajausehtoihin listautuu 15 yleisimmin käytettyä arvoa kyseisessä kentässä. Jos arvoja on enemmän, vähemmän käytetyt arvot saa näkyviin painamalla rajausehdon nimen perässä näkyvää kahta nuolta. Näkymän kaikkien arvojen listauksesta saa suljettua vastaavasti painamalla näkymän oikeassa yläkulmassa näkyvää kahta nuolta.

Asetetut rajausehdot voi poistaa valitsemalla ”Poista kaikki rajaukset”.

Alkuperäistä hakua voi myös muokata valitsemalla ”Muokkaa hakua”. Haun muokkaaminen palauttaa muokkaamaan hakua ennen rajausehtojen antamista, eli haun muokkaus ei muista annettuja rajausehtoja.

Esimerkki kuva hakujen muokkaaminen tai rajauksen poistamisesta

KUVA 6. Hakujen muokkaaminen tai rajauksen poistaminen

2.4 hakutulosten järjestäminen

Hakutulokset järjestyvät oletusarvoisesti relevanssin mukaan eli sen perusteella, miten hyvin hakutulos vastaa annettuja hakuehtoja.

Esimerkki kuva hakutulosten järjestäminen

KUVA 7. Hakutulosten järjestäminen

Järjestystä voi muuttaa painamalla sarakkeen otsikossa olevia pieniä nuolia. Aktiiviset nuolet osoittavat, minkä tiedon perusteella tieto on järjestetty. Nuolia painamalla aineistot voi järjestää nousevaan tai laskevaan järjestykseen.

Oletussarakkeina hakutulosten listauksessa ovat tunnus, aineiston nimi, paikan nimi, tekijä, rajavuodet ja relevanssi.

Nimekkeen alla näkyy pienemmällä tekstillä, mihin aineistokokonaisuuteen kyseinen aineisto sisältyy (esimerkiksi Muinaistieteellinen toimikunta).

Hakutuloksen näyttämistapaa voi halutessaan vaihtaa listanäkymästä ruudukkonäkymään ja päinvastoin hakutuloslistauksen oikeassa yläkulmassa olevasta ikonista.

esimerkki kuva hakutulosnäkymän vaihtaminen

KUVA 8. hakutulosnäkymän vaihtaminen

2.5 Hakuhistoria

Hakuhistoriasta pääsee suoraan aiemmin tehtyjen hakujen tuloksiin ja ne voi ladata uudelleen hakulomakkeelle. Tuloksiin siirtyminen tapahtuu painamalla hakuhistoriassa haun otsikkoa.

Kynäikonista pääsee lataamaan haun lomakkeelle ja tarvittaessa muokkaamaan sitä uudelleen.

esimerkki kuva hakuhistoria

KUVA 9. Hakuhistoria

3. Aineiston selaus

Aineistojen selaus tapahtuu Selaus-välilehdeltä, jonne pääsee arkistopalvelun yläreunassa olevasta valintanauhasta. Selausnäkymässä voi tarkastella aineistoja puunäkymässä.

esimerkki kuva selausnäkymä

KUVA 10. Selausnäkymä

Hierarkiaa saa avattua eli selailunäkymää laajennettua painamalla pieniä nuolia, jotka näkyvät aivan rivin alussa. Suluissa oleva numero kertoo, kuinka monta tasoa kyseiseen kokonaisuuteen kuuluu. Tekstit ovat linkkejä, jotka vievät kyseiseen aineistoon.

Aineistokokonaisuuden, aineiston ja sarjan tasoilla voi valita, näytetäänkö kyseisen hierarkian tason sisältö sivun alalaidassa puu-, taulukko- vai ruudukkonäkymässä. Oletuksena on puunäkymä. Näkymää vaihdetaan painikkeilla, jotka ovat otsikon ja aineiston välissä.

Miltä tahansa resurssilta voi palata kyseisen hierarkiapolun ylemmälle tasolle painamalla valittua tasoa sivun ylälaidasta näkyvästä murupolusta.

3.1 Aineistojen metatiedot

Aineistot ja sarjat sisältävät ylätason metatietoja aineistoista, kuten sarjan nimen tai sen rajavuodet.

esimerkki kuva sarjan metatiedoista

KUVA 11. Sarjan metatiedot

Asiakirjatason metatiedoissa on tarkempia tietoja, kuten asiakirjan tekijätietoja ja muita tarkentavia tietoja.

Eri välilehdillä on kerrottu tarkemmin asiakirjaan mahdollisesti liittyvistä rajoituksista ja linkityksistä.

Tiedostot-välilehdeltä pääsee suoraan tarkastelemaan asiakirjaan liittyvää tiedostoa, jos siihen ei liity mitään rajoituksia.

esimerkki kuva asiakirjan metatiedoista

KUVA 12. Asiakirjan metatiedot

Lomakkeen oikeassa yläreunassa olevista kuvakkeista pääsee halutessaan lataamaan kyseisen tiedoston omalle koneelleen ja esikatselemaan sitä, jos kyseessä on asiakirja, johon liittyy esikatseluversio. Koritoiminto helpottaa tiedostojen lataamista palvelusta.

Hakutuloksista tiedostoja voi kerätä koriin, joka tallennetaan selaimen istuntoon. Koriin kerätyt tiedostot voi ladata kerralla palvelusta ZIP-pakettina. Korista poistaminen ei poista tiedostoja palvelusta. Lataaminen ei ole mahdollista palvelun tutkijasalin käyttöliittymästä.

esimerkki kuva lataus- ja korikuvakkeista

KUVA 13. Lataus- ja korikuvakkeet

Lisää koriin -toiminnolla tilataan myös digitoimattomat aineistot tutkijasaliin (ks. luku 6).

3.2 Navigointivinkkejä

Hakutuloksista ja selailunäkymistä voi avata haluamansa aineistot omaan välilehteen.

Jos haluaa tarkastella yhtä hakutulosta ja jatkaa sen jälkeen selailua, on usein tehokkaampaa avata tarkasteltava hakutulos omaan välilehteen ja pitää varsinainen hakutuloslistaus alkuperäisessä välilehdessä

esimerkki kuva hakutulosten avaamisesta välilehteen

KUVA 14. Hakutuloksen avaaminen välilehteen

Kun löydät aineiston, jota haluat tarkastella lähemmin, voit avata sen omaan välilehteen hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä myöhempää tarkastelua varten. Samoin jos haluat käydä tarkistamassa tuloksesta vain jonkin yksityiskohdan, uutta välilehteä käyttämällä on helpompi jatkaa hakutulosten selailua siitä, mihin on jäänyt.

Hakutulosnäkymästä aineistoon siirtyessä aineiston vasemmassa yläkulmassa on myös painike ”Palaa hakutuloksiin”, joka palauttaa aina hakutulossivun ylälaitaan.

Aineistolla on aina nähtävissä ns. murupolku, joka näyttää millaiseen aineistohierarkiaan tarkasteltava aineisto kuuluu. Murupolun askelmat ovat linkkejä, joiden kautta voi helposti mennä tarkastelemaan muita samaan hierarkiaan kuuluvia aineistoja.

Jos tarkastelee esimerkiksi yhden arkistoyksikön sisältöä, kyseiseen arkistoyksikköön kuuluvien asiakirjojen välillä voi liikkua asiakirjan yläpalkissa olevilla nuolikuvakkeilla.

4. Asiakastili

Aineiston tilaamiseen tarvitaan asiakastili. Asiakastiliä voidaan käyttää rekisteröitymällä tai ilman. Rekisteröityminen mahdollistaa esimerkiksi tilauksen etenemisen tarkastelun ja tehtyjen tilausten tarkastelun jälkikäteen. Aiempia tilauksia ei siis voi tarkastella ilman rekisteröitymistä.

Rekisteröity asiakastili poistetaan palvelusta automaattisesti kolmen vuoden kuluttua viimeisestä käyttökerrasta.

Rekisteröintiin pääsee kirjautumisnäkymästä painikkeesta "Omat tiedot" » "Rekisteröi uusi asiakastili". Kirjautumisnäkymästä pääsee myös salasanan palautuslomakkeelle (“Unohditko salasanasi”). Omista tiedoista näkee omien tilausten määrän ja pääsee selailemaan niitä.

esimerkki kuva kirjautuminen asiakastilille

KUVA 15. Kirjautuminen asiakastilille

Rekisteröitymislomakkeella tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia (etunimi, sukunimi, sähköposti, puhelin). Salasanan tulee olla vähintään 8 merkkiä pitkä.

esimerkki kuva asiakastilin tiedot näkymästä

KUVA 16. Asiakastilin tiedot

Asiakastilin salasana vaihdetaan omien tietojen kautta, jos vanha salasana on tiedossa.

Unohtunut salasana voidaan vaihtaa kirjautumislomakkeelta löytyvän "Unohditko salasanasi?" -linkin kautta ja seuraamalla ohjeita.

esimerkki kuva lataus- ja korikuvakkeista

KUVA 17. Unohditko salasanasi.

Asiakastilin voi luoda helposti myös ensimmäisen aineistotilauksen yhteydessä. Etene ensin “Aineistotilauksen tekeminen” -kohdan mukaisesti, täytä tilauksen yhteydessä vaadittavat henkilötiedot, laita rasti ruutuun “Tallenna asiakastiliksi” ja määrittele salasanasi (ks. kuva 19).

5. Aineiston tilaaminen

Arkistoyksiköt tilataan Museoviraston tutkijasaliin koritoiminnon kautta. Arkistoyksiköitä voi lisätä koriin useasta eri paikasta. Näitä painikkeita löytyy Hakutulokset-kohdasta ja esimerkiksi arkistoyksikön metatietonäkymistä. Koriin lisätty arkistoyksikkö voidaan poistaa samasta painikkeesta.

lisää koriin-ikoni
poista korista-ikoni

Lisää koriin

Poista korista

Palvelun kautta voi tilata ainoastaan arkistoyksiköitä, ei siis esimerkiksi kokonaisia sarjoja tai digitoituja asiakirjoja. Arkistoyksikkö tilataan painamalla "Lisää koriin" -painiketta.

Digitoituja aineistoja voi ladata palvelusta suoraan omalle koneelle (ks. kuva 13).

Valittujen arkistoyksiköiden tilaukseen siirrytään painamalla sivun oikeassa yläreunassa olevaa korin kuvaa.

kori-ikoni

Kori

esimerkki kuva korin listanäkymästä

KUVA 18. Korin listanäkymä

Näkymästä voi poistaa jo valitun kohteen tilauskorista painamalla roskakorin kuvaa. Kunhan aineistotilaus on valmis, paina kohdasta “Tilaa aineisto”.

Jos olet uusi asiakas, “Tilaa aineisto” -kohdasta aukeaa "Syötä henkilötiedot" -näkymä. Rekisteröityneen asiakkaan ei tarvitse täyttää erikseen henkilötietoja jokaisen aineistotilauksen yhteydessä. Rekisteröimättömän asiakkaan tulee aina täyttää pakolliset henkilötiedot.

esimerkki kuva asiakastilin rekisteröinti näkymästä

KUVA 19. Asiakastietojen täyttämine

Asiakastilin voi luoda helposti ensimmäisen aineistotilauksen yhteydessä. Asiakastilin aikaisemmin luonut voi tilata arkistoyksiköitä kirjautumalla tililleen.

Henkilötietojen syöttämisen tai kirjautumisen jälkeen avautuu yhteenveto aineistotilauksesta.

esimerkki kuva vahvista tilaus näkymästä

KUVA 20. Yhteenveto aineistotilauksesta

Saapumisaika-kentästä valitaan toivottu vierailun päivämäärä ja saapumiskellonaika.

Kalenterista voi valita vierailuaikoja ainoastaan arkiston aukioloaikojen mukaisesti.

saapumisajan valitsin

KUVA 21. Saapumisajan valitseminen

Aineistoihin liittyville, mahdollisille lisätiedoille on oma kenttänsä: “Lisätietoja aineistosta”.

Voit vielä tässäkin näkymässä tarvittaessa poistaa arkistoyksiköitä aineistotilaukseltasi.

Valitse kohta "Hyväksyn, että tilauksen etenemisestä lähetetään ilmoituksia sähköpostiini", jolloin palvelu lähettää automaattisia ilmoituksia, kun aineistotilauksessa tapahtuu muutos. Ilmoitus lähetetään alla mainituista muutoksista:

  • aineistotilaus otetaan käsittelyyn
  • aineistotilauksesta poistetaan arkistoyksiköitä
  • aineistotilaus on toimitettu tutkijasaliin.


Painamalla “Vahvista tilaus”, aineistotilaus on valmis.

tilauksen vahvistamis nappi

KUVA 22. Vahvista tilaus

Asiakastilin rekisteröineet voivat seurata aineistotilauksen etenemistä kohdasta “Omat tiedot” ja sen jälkeen kirjautumalla järjestelmään sähköpostilla ja omalla salasanallaan (Kuva 15).

Tilaushistoriasta näkee kaikkien omien aineistotilausten tilan ja päivämäärän.

Painamalla "Luotu"-päivämäärää aukeaa yksittäisen aineistotilauksen tiedot.

Lista aineistotilauksista omissa tiedoissa

KUVA 23. Lista aineistotilauksista omissa tiedoissa

Tilauksen tiedoista näkyvät muun muassa omat tiedot, ilmoitettu saapumisaika ja tilaukseen liittyvät aineistot. Sivun alareunassa olevan keskustelutoiminnon avulla voi lähettää viestejä Museoviraston arkistoon kyseiseen aineistotilaukseen liittyen.

Aineistotilauksen tiedot

KUVA 24. Aineistotilauksen tiedot

Yhteydenotot Museoviraston arkistoon (esimerkiksi kysymykset ja palautteet):
arkisto@museovirasto.fi