Skip navigation

Käyttöohje

Päivitetty: 8.4.2021 15:16

Sisällysluettelo

Aineiston haku

Aineiston haku tapahtuu hakulomakkeen (kuva 1) tai selausnäkymän kautta (kuva 5). Hyvin kuvailtu aineisto löytyy parhaiten hakulomakkeen kautta. Hakulomakkeelle pääsee päävalikon Haku-linkin kautta.

KUVA 1
KUVA 1. Esimerkki hakulomakkeesta

Asiakirjoja voidaan hakea vapaateksti-kentässä kulloinkin kohteena olevan asian mukaisesti (esimerkiksi "konsistori/konsistorin", "filosofinen" tai "matrikkeli" jne). Hakusanojen lisäksi voidaan kentässä käyttää hakua laajentavia tai rajaavia merkkejä tai sanoja seuraavalla tavalla:

Ns. jokerihaku voidaan tehdä lisäämällä tähti (*)-merkki hakusanan eteen ja/tai perään. Hakusanaa muistuttavia sanoja haetaan lisäämällä (~) -merkki hakusanan loppuun. Kahden hakusanan väliin voi laittaa OR/NOT-täsmennyksen. OR-tarkennuksella määritetään hakukohteet sisältämään jompikumpi hakusanoista, ja NOT-tarkennuksella sulkemaan pois NOT-sanan jälkeen tulevan sanan.

Vapaateksti -kenttään annettuja hakusanoja haetaan kaikista tekstimuotosista kentistä. Vapaatekstikenttää voi käyttää myös edistyneitten hakujen tekemiseen. Muihin kenttiin annettuja tietoja haetaan niiden nimen mukaisesta metatiedosta. Alasvetovalikoista voi haun rajata johonkin tiettyyn aineistoon, luokitukseen tai tyyppiin. Vaihtoehdoista voi myös hakea merkkijonolla.

Hakulomakkeen oikealla puolella on Hakuhistoriasi (kuva 2). Siinä näytetään oletuksena viisi viimeisintä hakuasi, jotka ovat tuottaneet hakutuloksia. Hakuhistoriasta on mahdollista siirtyä suoraan aiemmin tehtyjen hakujen tuloksiin tai ladata kyseinen haku uudelleen hakulomakkeelle muokattavaksi. Tuloksiin siirtyminen tapahtuu klikkaamalla hakuhistoriassa haluamansa haun hakutuloksen määrää. Haun lataaminen lomakkeelle tapahtuu klikkaamalla linkki + kynä-ikonia.

KUVA 2
KUVA 2. Esimerkki hakuhistoriasta.

Hakutulokset

Hakutulokset näytetään joko listauksena, tai ruudukkona. Listanäkymän sarakkeet voivat vaihdella hakutulosten mukaan. Näkymää voi vaihtaa oikean yläreunan (kuvan 3) 'näkymä'-napista. Hakutulosta voi rajata (kuvan 4) 'Rajaa hakutulosta'-napista. Jollei mitään rajattavaa ole, ei nappia näytetä. Napissa kerrotaan myös rajattavien kenttien määrä.

KUVA 3
KUVA 3. Hakutulosten näkymän vaihtaminen ja rajaaminen.

Hakutuloksesta pääsee kohteen metatietoihin (Kuva 4) klikkaamalla sen otsikkoa.

KUVA 4
KUVA 4. Esimerkki hakutuloksista.

Selaus

Selausnäkymässä näkyy aakkosellinen listaus kaikista arkistonmuodostajista. Kansioikonin edessä olevasta +-merkistä avautuvat näkyviin arkistossa olevat sarjat. Sarjaa klikkaamalla pääsee suoraan alasarjaan ja sen tietoihin.

KUVA 5
KUVA 5. Selaus.

Metatiedot

Kohteen metatiedot näytetään metatietosivulla. Sivun ulkoasu riippuu metatietomäärittelyjen lisäksi siitä millä tasolla ollaan. Esimerkiksi Arkistolla on yleensä erilaiset metatiedot, kuin asiakirjalla.

KUVA 6
KUVA 6. Sarjan metatiedot.
KUVA 7
KUVA 7. Arkistoyksikön metatiedot.

Tilaaminen (Omat tiedot)

Omat tiedot-kohdasta klikkaamalla avautuu lomake, jossa voit kirjautua omalle asiakastilillesi tai, mikäli sinulla ei ole vielä tiliä, voit tässä rekisteröityä uudeksi asiakkaaksi. Uuden asiakkaan rekisteröitymislomake avautuu myös kun asiakirjoja tilataan haku- tai selaustoiminnon yhteydessä Katso kohta Kori.

Uuden asiakkaan rekisteröinti

KUVA 8
KUVA 8. Omat tiedot.

Salasana

Salasanan tulee olla vähintään 8 merkkiä pitkä. Suotavaa on, että siinä on sekä kirjaimia että numeroita.

Salasanan vaihtaminen

Salasanan vaihto tapahtuu omien tietojen kautta, mikäli vanha salasana on tiedossa. Unohtunut salasana voidaan vaihtaa kirjautumislomakkeelta löytyvän "Unohditko salasanasi?"-linkin kautta.

Salasanan palautus

Klikkamalla Salasanan palautus-linkkiä, avautuu salasananpalutusnäkymä (kuva 12), jossa käyttäjää pyydetään syöttämään sähköpostiosoitteensa, johon salasanan palautuslinkki lähetetään.

KUVA 9
KUVA 9. Salasanan palautus.

Kori

Asiakirja tilataan viemällä haluttu asiakirja koriin. Järjestelmän kautta voi tilata ainoastaan arkistoyksikköjä ei kokonaisia arkistoja tai näiden alasarjoja. Digitoitu aineisto voidaan ladata Arkki1640-järjestelmästä suoraan käyttöön eikä sitä tarvitse tilata tutkijasaliin. Koriin vienti tehdään viemällä kohdistin halutun asiakirjan kohdalla korin päälle, jolloin kori-ikoni aktivoituu.

Voit tilata yhdellä tilauksella enintään viisi (5) arkistoyksikköä.

KUVA 10
KUVA 10. Kori.

Kun kori-ikonia klikkaa, asiakirja siirtyy koriin, mikä näkyy selainikkunan oikeassa yläkulmassa sijaitsevasta kori-ikonista.

KUVA 11
KUVA 11. kori.

Kun tilaus on korissa, koria klikkaamalla avautuu asiakirjan tilausnäkymä

KUVA 12
KUVA 12. Tilaaminen.

"Tilaa aineisto"-linkkiä klikkaamalla avautuu "Uusi tilaus"-näkymä (kuva 13), johon asiakas täyttää omat tietonsa ja kun tiedot on kirjoitettu, klikkaamalla "Tallenna"-painiketta

KUVA 13
KUVA 13. Tilaaminen.

avautuu uusi näkymä (kuva 14), jossa näkyvät asiakkaan tiedot ja aineisto, jota ollaan tilaamassa. Lisätietokenttään voi kirjoittaa mahdollisia toiveitaan aineistosta. Klikkaamalla tässä "Tallenna"-painiketta tilaus lähteen arkiston asiointisähköpostiosoitteeseen. Kun asiakirja on noudettu, arkiston henkilökunta tiedottaa asiasta yhteystiedoissa mainittuun sähköpostiosoitteeseen.

KUVA 14
KUVA 14. Tilaaminen.